accountantsonline.nl: Wie belt zijn accountant om te blijven als wettelijke controle niet meer nodig is?
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.
Hier klikken

Wie belt zijn accountant om te blijven als wettelijke controle niet meer nodig is?

Er is iets opvallends aan de hand in de wereld van accountants. Van MKB accountant tot de accountant van een multinational, van accountant in business tot interne accountant, van student tot wetenschapper, van kleine naar grote kantoren, er is een nieuwe groep accountants opgestaan die in beweging is. Wellicht al iets van meegekregen, nee, niets? Kijk dan hier: http://www.tuacc.nl.

Er is geen ander voorbeeld aan te wijzen van een beroepsgroep die zo positief de handschoen oppakt, oproept tot zelfreflectie en herbezinning als accountants nu doen. Ingegeven door kritiek van buitenaf, door zorgen van binnenuit en door herkenning van de kritiek is Tuacc opgericht. Virtueel, maar ook helemaal in echt via TweetUps. Social media maakt de wereld plotsklaps transparant en dynamisch. Mensen vinden elkaar razendsnel.

Wat is begonnen als iets ‘kleins’ is afgelopen weken uitgegroeid tot een virtuele groep op Twitter van ruim 250 mensen via @coneynl, ondergetekende, in de rol van aanjager. Op de website www.tuacc.nl hebben zich 80 professionals aangemeld als ‘lid’.

Dit zijn de mensen die actief willen meewerken aan de hervormingsagenda voor Accountants, aan verbetering van het vakgebied en willen meedenken tijdens de komende TweetUps. Aan ambitie geen gebrek, er is een agenda gemaakt tot en met mei 2011.

Om tot een heroriëntatie, tot concrete verbetervoorstellen te komen is nodig; input van buitenaf, debat, discussies op het randje, kritisch positief, voeten vooruit, juiste mensen aan tafel. De website www.tuacc.nl en de TweetUps zijn het middel.

De uitkomst van de heroriëntatie moet antwoord geven op de vraag wat de maatschappelijke relevantie van de rol van accountant nu is en over 10 jaar. We moeten allemaal in de spiegel kijken, als individuele professional, als kantoor, als beroepsgroep.

Controlerend accountants moeten zichzelf afvragen: belt mij klant mij morgen terug met de vraag om ‘vooral’ te blijven als morgen de ‘wettelijke bescherming’ wordt opgeheven. Is de kracht, de kwaliteit, de toegevoegde waarde van die omvang dat er bestaansrecht is zonder een ‘vangnet’.

Aan de lezers van accountantsonline.nl heb ik een concrete vraag, in de vorm van een POLL, gewoon als input en beeldvorming. Stel nu, het kan zomaar op een dag bewaarheid worden, dat morgen de wettelijke plicht tot controle van de jaarrekening wordt opgeheven, niet meer nodig, wie belt zijn accountant met de mededeling: no worries, jou toegevoegde waarde, jou kracht, jou product is zo sterk, we doen gewoon een ‘vrijwillige’ controle?

Zie poll op de homepage van accountantsonline.nl

Stem:
Ja – mijn accountant moet en mag blijven, controleplicht ja of nee
Nee – mijn accountant krijgt een bedankbrief en we wensen hem veel succes

Mocht je denken, wat een goed initiatief, ik zie ruimte om mee te denken, uiteindelijke delen controllers en accountants dezelfde passie voor veel mooie onderwerpen, ik wil ook meedenken, input leveren aan www.tuacc.nl? Top, meldt je aan, of mail mij als je meer wilt weten.

Dank voor je reactie op de poll!

Pieter de Kok, partner advies- en accountantskantoor Coney

Eerder geplaatste artikelen

AccountingHUB sluit samenwerkingsverband!
De samenwerking met CASEWARE & KBP Aangiftesoftware van KLUWER is eindelijk een feit voor AccountingHUB. Bij de start, eind 2013, was de filosofie al dat men een geïntegreerd systeem wilden ...
Lees meer...
Vanaf 2014 bevindingen AFM over individuele kantoren openbaar
Minister van Financiën Dijsselbloem zal de publicatie van de bevindingen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) over individuele accountantskantoren mogelijk maken in het wetsvoorstel Wi...
Lees meer...
Uitbreiding wet Bibob in strijd tegen georganiseerde criminaliteit
Vastgoedtransacties waarbij de overheid betrokken is als civiele partij, komen onder de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen openbaar bestuur (Bibob) te vallen. Daarmee wordt voorkomen dat overhe...
Lees meer...
Hier klikken